Historien om Björnänge Lodge
Historien om Björnänge Lodge är en berättelse som sträcker sig över generationer, fylld med både drömmar och utmaningar, med rötter som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet.
Gården, som ursprungligen heter Brattsve Gård, byggdes redan 1836 och vår historia började 1905 när Daniel Dahlström återvände till Sverige efter tio år i Amerika. Med sig hade han de pengar han tjänat genom hårt arbete i skogarna och på byggen, vilket gjorde det möjligt för honom att köpa gården i Svedje för 5000 kronor. Tillsammans med sin fru Anna drev han gården, som då var ett jordbruk. Paret fick fyra söner – Petrus, Axel, Manne och Erik – som växte upp och blev ovärderlig hjälp i det dagliga arbetet.
År 1921 kände en av sönerna, Axel, samma längtan efter äventyr som en gång fört deras far till Amerika. Han emigrerade och arbetade som snickare och i gruvorna i Nevada, där han senare träffade sin fru Orril. Tyvärr slutade Axels resa i en tragedi när han omkom i en gruvolycka 1953.
Militären flyttar in
Gården i Svedje fortsatte dock att vara en central del av familjens liv. Under andra världskriget, 1939, rekvirerades hela gården av militären. Daniel och hans söner fick samsas med militärerna under hela sex år, men samarbetet gick förvånansvärt bra – militären hjälpte till med gårdens arbete och blev en oväntad resurs. Det var under denna tid, 1930, som en ny ladugård byggdes samt serveringsstugan Granbacken vid Fröåtjärn, som kom att bli en viktig del av gården.
När Daniel gick bort 1945 vid 75 års ålder, följdes han till sin sista vila i Åre gamla kyrka av både familj och militär eskort. Efter hans bortgång tog Manne och Erik över driften av gården. Tiden efter kriget var fortfarande starkt präglad av militär närvaro, då Björnänge-lägret byggdes upp som ett vinterövningsläger för soldater från hela landet. Gården blev återigen en plats för militär träning, med skjutövningar och olika övningsmoment mellan husen. Familjen hyrde ut utrymmen till militären och Manne fick mycket arbete genom deras närvaro.
Branden som förändrade allt
Men allt förändrades vintern 1966 när en brand ödelade matsalen på Björnänge-lägret, vilket ledde till att lägret lades ner. Kort därefter, 1971, gick Manne bort och gården övergick i Daniel Dahlström Junior och hans brors Folkes händer.
1979 kom samtalen om att exploatera området ovanför gårdarna i Hårbörsta, Svedje och Vik för turistboende. Markägarna såg en möjlighet och investerade en del av deras mark i bolaget Björnen Fritidsland. På 1980-talet var stora delar av det som idag är Björnen centrum en del av gården. Tyvärr fick de uppleva en ny motgång när bolaget gick i konkurs 1983, vilket resulterade i att de förlorade marken de satsat. Kapitalstarka företag tog över, och de förlorade kontrollen över området. Trots detta har de fortsatt kämpa vidare, och även om de förlorade mark, så har deras kärlek till gården och fjällvärlden aldrig försvunnit.
Under tre decennier, från 1993 till 2022, var det Daniel Dahlström Junior som ägde och drev gården med stort engagemang. Hans arbete präglade gården under dessa år, innan han till slut 2022 sålde den till Arild Fröseth. Idag drivs gården av Arild och hans fru Solveig, som tillsammans för vidare dess traditioner med samma värme och omsorg.
Denna gård har burit många minnen och utmaningar, men den står kvar som en påminnelse om deras familjs historia och deras arv. Med tiden har den utvecklats och blivit till det Björnänge Lodge som du ser idag – en plats där historia och nutid möts, där våra gäster kan njuta av fjällens skönhet samtidigt som de känner närheten till gårdens rika förflutna.
Berättelsen om gården fortsätter, och det är med stolthet vi bjuder in dig att bli en del av den.
Vi som driver gården idag
År 2022 tog Arild och Solveig Fröseth över gården från Daniel Dahlström Junior. Det blev starten på en omfattande renovering där de satte sin prägel på de flesta av byggnaderna. För Arild var detta mer än bara ett köp – det var som att komma hem. Han har haft en stark koppling till Åre sedan barndomen, där han ägnade sig åt skidåkning och andra friluftsaktiviteter.
Faktum är att Arild har haft en särskild relation till området ända sedan 2003, då han jobbade och bodde på Björnängelägret, det gamla militärlägret. Det nära vänskapsbandet mellan Arild och Daniel gjorde också att det föll sig naturligt att Arild skulle ta över gården när den väl skulle säljas.
Både Arild och Solveig kommer ursprungligen från grannkommunen Verdal, strax över gränsen i Norge. Arild har en gedigen bakgrund inom entreprenörsbranschen och hade precis sålt delar av ett av sina företag, där han arbetat i över 30 år, innan flytten till Åre. Solveig, med över 20 års erfarenhet från restaurangbranschen, tog med sig sin passion för service och matlagning till det nya kapitlet i deras liv.
När de köpte gården bestämde de sig för att lämna sina gamla liv bakom sig och flytta permanent till Åre. Med ett tydligt mål framför sig satte de igång med renoveringen, ett arbete som krävde otaliga timmar och mycket engagemang. Nu, efter många långa dagar av hårt arbete, känner de sig äntligen redo att välkomna sina första gäster och dela med sig av den gård de lagt så mycket hjärta och själ i att skapa.